Noże to podstawowy element wyposażenia każdej łodzi – niezależnie czy to dinghy, motorówka czy jacht żaglowy. Wspominam o nich w liczbie mnogiej, ponieważ istnieje wiele rodzajów noży, z których każdy przeznaczony jest do konkretnego celu, w tym także do zapewnienia bezpieczeństwa. Oczywiście, nie chodzi tutaj o noże kuchenne, ale o noże żeglarskie, odporne na sól morską, by zapobiec rdzewieniu ostrza, wykonane wyłącznie ze stali nierdzewnej, z wygodnym i ergonomicznym uchwytem.
Noże – niezbędne na każdej łodzi
)
Wybierając nóż żeglarski, należy upewnić się, że odpowiada on typowi łodzi oraz rodzajowi aktywności wykonywanych na pokładzie. Na przykład, jeśli właściciel łodzi pasjonuje się nurkowaniem, nóż nurkowy jest koniecznością. Podobnie nóż kapitański na jachcie żaglowym.
Jeśli chodzi o bezpieczeństwo, posiadanie odpowiedniego noża w odpowiednim miejscu może uratować życie. Upewnij się, że masz nóż z ząbkowanym ostrzem w kokpicie lub w łatwo dostępnym miejscu, i że wszyscy członkowie załogi wiedzą, gdzie się znajduje. Noże żeglarskie przydają się w różnych sytuacjach, np. gdy konieczne jest szybkie przecięcie liny, na przykład w przypadku zaplątanej halstrowki, która uniemożliwia opadnięcie spinakera, co może być niebezpieczne przy silnym wietrze. Lub kiedy trzeba przeciąć linę cumowniczą lub linę tendra, aby uniknąć ryzyka.
Jednak kokpit to nie jedyne miejsce, gdzie warto mieć nóż pod ręką. Idealnym miejscem dla drugiego noża z ząbkowanym ostrzem jest także studnia kotwiczna – nawet mały nóż w tym miejscu okaże się przydatny, gdy trzeba uwolnić kadłub od łańcucha w kilka sekund, przecinając linę mocującą. Po umieszczeniu noża z ząbkowanym ostrzem w tych dwóch strefach łodzi, można wybrać inne miejsca, w których warto przechowywać noże przydatne lub niezbędne.
Jachty żaglowe nie mogą się obejść bez tzw. noża kapitańskiego. Na rynku dostępnych jest wiele wersji. Jest to nóż małych rozmiarów, który można schować do kieszeni lub przypiąć do paska, składany, a więc poręczny. Wyposażony jest w ząbkowane ostrze do cięcia lin, szpic i klucz do tulei, co jest bardzo przydatne przy luzowaniu węzłów i otwieraniu okuć. Przykład bardzo dobrego noża: nóż żeglarski SS z plastikowym uchwytem (osculati.com).
Kolejnym rodzajem jest nóż bosmański: wytrzymałe ostrze, ergonomiczny uchwyt, wielozadaniowy na pokładzie, w tym do użycia w kuchni. Często wyposażony w szpic i klucz do tulei, jak ten: Nóż + szpic, skórzane etui (osculati.com).
Noże kapitańskie zazwyczaj mają specjalne ostrza do cięcia lin rolowych, halstrowych i cumowniczych. Istnieją także dedykowane „kroje do lin”, których system zaciskowy zapewnia najwyższą wytrzymałość i wydajność. Wyposażone są w ząbkowane ostrza, które łatwo przecinają zarówno grube liny, jak i sieci rybackie. Zwykle wykonane z nylonu lub podobnych materiałów, są lekkie, oszczędzają miejsce i można je zawiesić w dowolnym miejscu na pokładzie.
Na koniec warto wspomnieć o tradycyjnych narzędziach wielozadaniowych, takich jak te: Kombinerki wielozadaniowe (osculati.com). Praktyczne i wszechstronne, wyposażone w kombinowane szczypce, proste i ząbkowane ostrza, śrubokręt, korkociąg i szpic, które odpowiadają na każdą możliwą potrzebę.
Aktualności dla marek
Pozostałe artykuły

Lumitec robi furorę na targach SCIBS

Gniazdo przednie RV 14-50DFR
